Cornelis Labots was als kunstschilder en graficus autodidact. Van huis uit was hij boekdrukker, maar in zijn vrije tijd ontwikkelde hij zich tot beeldend kunstenaar. Op het gebied van de grafiek kreeg hij les van de Vlaamse kunstenaars Antoon Vermeylen en Frank-Ivo van Damme. Bijgaande prent is een linosnede van 19x10 cm (hxb), waarvan het jaartal mij onbekend is.
Pagina's
Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
30 januari 2017
26 januari 2017
Marte Röling: Dode vogel
Een vroeg werk van Marte Röling, deze ets uit 1962. Bij het grote publiek is Röling vooral bekend van haar portretten van koningin Beatrix en prins Claus, maar ze portretteerde ook vele anderen. Ook als beeldhouwster heeft zij zich niet onbetuigd gelaten. Deze grote prent meet 34,5x49,2 cm (hxb). In de benedenmarge vinden we, behalve signatuur en datering, de vermelding "epreuve d'artiste".
22 januari 2017
Wim Zwiers: Koeienkop
Mijn voorkeur gaat uit naar 'koeiekop' maar op last van de Spellingscommissie dient het 'koeienkop' te wezen. Vooruit dan maar. Dit is een heel vroege kopergravure van Zwiers, uit de tijd dat hij in Rotterdam op de kunstacademie zat. Uitgebeeld is de kop van een dode koe naar het leven getekend, als je dat zo kunt zeggen. De kunstenaar heeft in de benedenmarge, behalve voor zijn handtekening, ruimte gevonden voor de vermelding "kopergravure", de oplage-aanduiding "50/15", de afkorting "e.a." (die staat voor 'épreuve d'artiste' of 'eigen afdruk') en de datering "1942". De prent meet 14x10 cm (hxb).
Trefwoorden:
dieren,
kopergravure,
zwartwit,
Zwiers
19 januari 2017
W.J. Rozendaal: Zittende vrouw
Deze kleine houtgravure, 7,7x5,5 cm (hxb), sierde de uitnodiging voor een tentoonstelling van werk van Rozendaal en Willem Schrofer (1898-1968) in de zalen van de Haagsche Kunstkring, destijds gevestigd aan de Lange Houtstraat te Den Haag, tegenwoordig Denneweg 64. De expositie liep van 4 tot en met 25 mei 1940. Ik weet niet of er veel publiek op af kwam, want men had in die dagen wel wat anders aan zijn hoofd: 10 mei Duitse invasie, 14 mei bombardement van Rotterdam. Rozendaal en Schrofer waren elkaars collega als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Dit prentje meet 7,7x5,5 cm (hxb) en is gesigneerd met potlood. Er is geen datering, maar Asselbergs geeft in zijn oeuvrelijst als jaartal 1940.
Trefwoorden:
houtgravure,
mensen,
naakt,
Rozendaal,
zwartwit
16 januari 2017
Leon Janssen: "In beweging"
Dit is een vrij vroege houtsnede van Leon Janssen, daterend van 1983. De catoonachtige stijl is al heel herkenbaar, met felle kleuren en strakke lijnvoering. Ook typerend voor zijn werk is dat er vaak sprake is van een momentopname in een reeks van gebeurtenissen, als een shot uit een filmscript. Het is aan de beschouwer de voorafgaande en erop volgende scènes erbij te denken. Deze prent heeft een formaat van 45x36 cm (hxb). In de benedenmarge bevinden zich signatuur, datering en de oplage-aanduiding "5/100", alsmede de vermelding "houtsnede".
05 januari 2017
Ru van Rossem: Dear friend I feel the silence..."
Bij een eerdere gelegenheid plaatste ik een kopergravure die Van Rossem maakte bij een gedicht/aforisme van Rabindranath Tagore, uit diens bundel Stray birds (1916). De hier getoonde prent hoort bij 'stray bird' nr. 122, die in zijn geheel luidt: "Dear friend I feel the silence of your great thoughts of many a deepening eventide on this beach when I listen to these waves." Deze kopergravure meet 22x12,5 cm (hxb); in de benedenmarge is de datering "'47" te lezen alsmede de aanduiding "eigen druk". Bekijk de andere 'stray bird'.
Trefwoorden:
dieren,
kopergravure,
mensen,
Rossem van,
zwartwit