Dit Amsterdams stadsgezicht, één van een serie van 10 door Piet Scheerder, heeft op de achterzijde het verkeerde huisnummer meegekregen: 19. Dit moet zijn nummer 34, want we zien hier het zg. Houten Huijs. De verwisseling is verklaarbaar, want Scheerder heeft ook Begijnhof nummer 19 afgebeeld; op de achterzijde daarvan is, u raadt het al, abusievelijk "No. 34" vermeld. Foutje van de drukkerij... Ook dit is weer een prentbriefkaart, met de maten 12,3x9 cm (hxb)
Pagina's
Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
30 april 2018
Piet Scheerder: "Begijnhof No. 19"
Trefwoorden:
Amsterdam,
houtsnede,
Scheerder,
stadsgezicht,
zwartwit
27 april 2018
Engelien Reitsma-Valença: Wilhelmina
Willem Alexander viert vandaag alweer zijn vijfde koningsdag. Ter ere van dit lustrum een portret van zijn overgrootmoeder op een grote kopergravure, die tot stand kwam in 1947 en werd uitgegeven door het Leids Universiteits Fonds "ter herinnering aan de heropening der Leidsche universiteit op 17-IX-1945", aldus de tekst onder de afbeelding. Michiel Kersten: De Nederlandse kopergravure [1900-1975] (Den Haag 1989) meldt bij deze prent dat de druk ervan plaats vond bij Joh. Enschedé & Zn te Haarlem; als oplage geeft Kersten "40(?)". De toenmalige koningin staat met een wat armetierig boeketje in een Hollands polderlandschap. De distel rechts op de voorgrond symboliseert ongetwijfeld de barre tijden van de Duitse bezetting, maar de meeuwen dartelen nu weer in vrijheid boven de weilanden. Opnieuw een fraai staaltje graveerkunst van Reitsma-Valença, die rechtsonder met potlood gesigneerd heeft. Het formaat van de gravure is 29,3x19,5 cm (hxb).
Trefwoorden:
dieren,
kopergravure,
landschap,
mensen,
Reitsma-Valença,
zwartwit
22 april 2018
Jan Battermann: "Bijeenkomst"
Deze herinneringsprent, een linosnede in 3 kleuren, maakte Jan Battermann ter gelegenheid van een bijeenkomst van exlibrisverzamelaars ten huize van collega-graficus Gerard Bergman. Afgezien van het gezelschap verzamelaars (zie detail), gedrukt in zwart, bestaat het beeld geheel uit letters. Eenzelfde tekst is 2x afgedrukt in rood en in bruin, de laatste 180° gedraaid. De gebruikte kleuren en de verzamelaars maken de tekst in eerste instantie moeilijk leesbaar, maar door in een fotobewerkingsprogramma de kleuren aan te passen en de prent ook op z'n kop te houden wordt een en ander duidelijker. De letterlijke tekst (het hoofdlettergebruik buiten beschouwing gelaten) luidt: 25ste bijeenkomst ten huize van Gerard Bergman Zeist. Ter illustratie heb ik de twee gemodificeerde versies hieronder ook weergegeven. De maten van de prent zijn 25,2x17,2 cm (hxb); in de benedenmarge vinden we vlnr de titel, de oplage-aanduiding "9-30", signatuur en de datering "65".
Detail |
Met aangepaste kleuren. |
Met aangepaste kleuren en 180° gedraaid. |
Trefwoorden:
Battermann,
exlibris,
kleur,
linoleumsnede,
mensen
19 april 2018
Heino Brüll: Man met sigaar
Deze lino dateert uit de tijd dat de anti-rooklobby nog in de kinderschoenen stond. We zien een tevreden hoofd met een sigaar erin, met een uitstraling van "Wie doet me wat?" Hij zou nu wel anders piepen... en dan moet-ie ook nog z'n wijntje laten staan. Het kan verkeren. De prent meet 25,5x22,5 cm (hxb); in de benedenmarge links de vermelding "proefdruk", rechts de signatuur en datering "85".
Trefwoorden:
Brüll,
linoleumsnede,
mensen,
zwartwit
16 april 2018
Jan Giesen: Biddende handen
Deze houtgravure staat afgebeeld in het eerder genoemde Evangelarium, bij het Onze Vader; vandaar dat ik de handen biddend durf te noemen... Het formaat is 22.7x19 cm (hxb), linksboven in de prent bevinden zich de signatuur en de datering "1938". Tot en met 28 oktober 2018 is in Museum Panorama Mesdag in Den Haag een tentoonstelling te zien met tekeningen en houtsneden van Jan Giesen uit het decennium 1920-1930.
Trefwoorden:
Giesen,
houtgravure,
mensen,
zwartwit
09 april 2018
Wim Zwiers: "Leunende figuur"
Op deze grote linoleumsnede van Wim Zwiers zien wij een vooroverbuigend vrouwelijk naakt, op de rug gezien. Zwiers schuwde de grote formaten niet: in dit geval 53,5x38 cm (hxb). Door het sterke contrast en de slagschaduw wordt welhaast een carravaggistisch (bestaat dit woord?) effect bereikt. In de benedenmarge (buiten beeld) is de datering "1958" vermeld, alsmede de oplage-aanduiding "40/5".
Trefwoorden:
linoleumsnede,
mensen,
naakt,
zwartwit,
Zwiers