Het vorige prentje van Piet Scheerder was getiteld Begijnhof no. 19, terwijl nummer 34 was afgebeeld. Dit keer het andere pand in het Amsterdamse Begijnhof, dat dus ten onrechte no.34 heeft meegekregen, daar het no. 19 betreft. Ik hoop dat u het nog kunt volgen... Het lijken overigens twee panden te zijn; als dat zo is, zou ik niet weten welk van de twee no. 19 is. Het formaat van dit exemplaar is 12,6x9,3 cm (hxb).
Pagina's
Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
29 juni 2018
Piet Scheerder: "Begijnhof No. 34"
Trefwoorden:
Amsterdam,
houtsnede,
Scheerder,
stadsgezicht,
zwartwit
25 juni 2018
Engelien Reitsma-Valença: Jongen met hond
Deze kopergravure uit 1936 kenmerkt zich door het ontbreken van arcering, waardoor de prent de indruk geeft van een potlood- of pentekening en de kracht van de lijn centraal staat. Hierdoor wordt de voorstelling tot zijn essentie teruggebracht, en de intimiteit van het moment gevangen. Deze prent heeft een formaat van 31,8x21 cm (hxb) en is rechtsonder gesigneerd en gedateerd met potlood.
Trefwoorden:
dieren,
kopergravure,
mensen,
Reitsma-Valença,
zwartwit
23 juni 2018
Hub Levigne: Neercanne
Deze kleine maar fijne kopergravure van Levigne toont het dorpje Neercanne, dat onder de rook van Maastricht, doch op Belgisch grondgebied, gelegen is en vooral bekend vanwege het plaatselijke kasteeltje aan de Nederlandse kant, dat men in Maastricht e.o. graag met het Franse synoniem chateau aanduidt... Dit chateau, dat tegenwoordig een horeca-functie heeft, is onder meer verbeeld door W.J. Rozendaal in een houtgravure en door Henri Jonas in een houtsnede. De gravure van Levigne meet 13x9 cm (hxb) en dateert van 1930 of eerder, want deze is afgebeeld in het Zuid-Limburgnummer van het katholieke tijdschrift De Gemeenschap, 6e jaargang, 1930; de titel luidt daar kortweg "Dorp"; de titel "Neercanne" staat op de achterkant van mijn exemplaar. In de benedenmarge bevindt zich de oplage-aanduiding "23/25".
Trefwoorden:
kopergravure,
landschap,
Levigne,
stadsgezicht,
zwartwit
18 juni 2018
Heino Brüll: "Zelfportret" (4)
Dit zelfportret van Brüll dateert net als Zelfportret (2) en Zelfportret (3) uit 1985. Ze zijn waarschijnlijk in een betrekkelijk korte tijdspanne gemaakt, want de outfit van de kunstenaar is op alle portretten identiek. Ook de uitvoering is steeds gelijk: linoleumsnede, zuiver zwart-wit, zonder tonaliteit door arcering of anderszins. Dat levert sterke portretten op. Dit exemplaar meet 24,5x27 cm (hxb) en is rechtsonder gesigneerd en gedateerd; in de benedenmarge vinden we verder vlnr de oplage-aanduiding "2/5", de titel "Zelfportret", het predicaat "linosnede" en de vermelding "e/d" (= eigen druk).
Trefwoorden:
Brüll,
linoleumsnede,
mensen,
portret,
zelfportret,
zwartwit
12 juni 2018
Jan Wiegers: Bocht in het Reitdiep
Deze bekende houtsnede van Jan Wiegers dateert uit zijn beginperiode, te weten uit 1923. Dit jaartal lag midden in de bloeiperiode van het grafisch werk van de vermaarde kunstenaarsvereniging De Ploeg, waarvan Wiegers in 1918 één van de oprichters was. De prent, die 24,5x33 cm (hxb) meet, is rechtsonder in potlood gesigneerd en bovendien voorzien van een stempelafdruk van Wiegers' initialen in rode inkt. Welke bocht in het Reitdiep model stond, is mij niet bekend; het Reitdiep heeft vele bochten... In het kader van de manifestatie 100 Jaar De Ploeg is van 9 juni t/m 4 november 2018 in GRID Grafisch Museum Groningen een tentoonstelling te zien, die geheel gewijd is aan grafiek van De Ploeg, onder de titel Capriolen in grafiek; De Ploeg 1918-1928. Behalve werk van o.a. Johan Dijkstra, Jan Altink, Jan van der Zee en Hendrik Werkman, is in ieder geval ook een zelfportret van Jan Wiegers te bewonderen.
03 juni 2018
Wim Zwiers: "4 Baadsters"
Gezien het warme weer van de laatste tijd is deze verfrissende kopergravure van Wim Zwiers wel op z'n plaats: vier vrolijke baadsters spartelend in het water. Deze maakte hij in 1990. De afmetingen zijn beperkt: 9,3x8 cm (hxb). Dit exemplaar is nr 43 uit een oplaag van 45. In de benedenmarge verder de aanduiding "C2", hetgeen staat voor 'kopergravure'.
Trefwoorden:
kopergravure,
mensen,
naakt,
zwartwit,
Zwiers