Dit tweede prentje uit de map uit 1932 toont Maria, Jozef en hun pasgeboren zoon op de vlucht naar Egypte. Aanleiding tot deze vlucht, die beschreven wordt in het evangelie van Matteüs (2:13-23), was de zogenoemde kindermoord van Bethlehem, waarbij koning Herodes I opdracht gaf alle jongetjes tot 2 jaar te doden. Deze scène, d.w.z. de vlucht, is in de beeldende kunst talloze malen uitgebeeld. Dit prentje van Eyck is een met de hand gekleurde litho. Dat de kunstenaar rechtstreeks op de steen tekende, is vrij duidelijk te zien aan het wat hanepoterige onderschrift; op het bijgevoegde spiegelbeeld is die worsteling met het spiegelschrift nog wat duidelijker te onderkennen. Ook dit prentje meet 9x6 cm (hxb) en is met potlood gesigneerd.
Pagina's
Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
25 januari 2019
W.J. Rozendaal: Gezicht tussen bloemen
Voor het jaar 1934 brachten de VAEVO en de NEK gezamenlijk een kalender uit voor hun leden. Rozendaal verzorgde voor die kalender de lay out, en hij leverde 6 houtgravures (hoewel het colofon spreekt van "houtsneden") met begeleidende tekst; de zes prenten waren (uiteraard) al in 1933 gereed. De uitvoering van de kalender was in handen van de firma Boosten en Stols in Maastricht. Van de oplage waren 400 exemplaren bestemd voor de Vereeniging tot bevordering van het aesthetisch elemement in het Voortgezet Onderwijs, afgekort VAEVO, en 550 exemplaren voor de Groot-Nederlandsche Kring van vrienden, verzamelaars en ontwerpers van exlibris en gelegenheidsgrafiek, kortweg de NEK. De kalender bestond uit 6 bladen, met ieder 2 maanden en één houtgravure. Op het blad januari/februari prijkte onderstaande houtgravure; de hier getoonde is een losse gesigneerde afdruk. Het formaat van de kalender is 24,8x41 cm (hxb), dat van de gravure 13,5x9,5 cm (hxb). De begeleidende tekst luidt: "Nichts vom Vergänglichen, / Wie's auch geschah! / Uns zu verewigen, / Sind wir ja da! Goethe 1749-1832". Daar kon men dan twee maanden over nadenken...
Trefwoorden:
houtgravure,
mensen,
portret,
Rozendaal,
zwartwit
24 januari 2019
Engelien Reitsma-Valença: "De Rattenvanger van Hameln"
Deze kopergravure diende als illustratie bij het middeleeuwse Duitse volksverhaal, dat vooral bekend is geworden in de versie van de gebroeders Grimm. Deze illustratie verscheen in de navertelling door J. Reitsma, die in 1933 verscheen bij uitgeverij Versluys in Amsterdam. Deze J. Reitsma was, naar ik vermoed, de echtgenoot van Engelien. Zij maakte ook een exlibris voor hem, ook een kopergravure (9,7x4 cm, hxb), datering mij niet bekend. Het formaat van het rattenvanger-prentje is 9x14,3 cm (hxb). Rechts in de benedenmarge bevindt zich de signatuur en datering in potlood.
Trefwoorden:
dieren,
exlibris,
kopergravure,
mensen,
Reitsma-Valença,
zwartwit
23 januari 2019
Lou Strik: Lesbische katten
Deze houtgravure, met een formaat van 20,5x16,5 cm (hxb), maakte Strik in 1975. De titel heb ik overgenomen van het boek Lou Strik, Prentenmaker, verschenen in 2004 bij uitgeverij THOTH in Bussum. We zien twee nogal mensachtige katten, die bij elkaar geborgenheid lijken te vinden, maar desondanks niet al te veel levensvreugde uitstralen. De prent is rechtsonder gesigneerd in potlood.
14 januari 2019
Bob Lokhorst: "Neige"
Het is zo'n beetje hartje winter, maar daar is buiten niet veel van te merken. Hoe het ook kan zijn toont deze houtsnede van Lokhorst, met een verstild dorpsgezicht in de sneeuw. Het is aannemelijk dat dit ergens in Frankrijk is, maar zeker is het natuurlijk niet. In de benedenmarge vinden we links de titel, rechts de signatuur en in het midden de gebruikte techniek: "gravure". Dit moet opgevat worden als '-snede', of het hout of linoleum betreft is moeilijk vast te stellen (zie ook de explicatie bij de prent Boom). De maten zijn 12.2x15,3 cm (hxb); datering ontbreekt.
Trefwoorden:
houtsnede,
linoleumsnede,
Lokhorst,
stadsgezicht,
zwartwit
11 januari 2019
Jan van Keulen: "Zuiderkerk"
Na de Reguliersbreestraat hier de tweede houtsnede van Van Keulen uit de serie Stadsgezichten van Amsterdam. Het is me, denk ik, gelukt vast te stellen vanaf welk punt de kunstenaar dit beeld heeft vastgelegd: waar het Rusland uitkomt op de Kloveniersburgwal en waar de Raamgracht begint. De brug waarop de fietsen staan, is de brug die we zien op de prent van Van Keulen, die dus wat lager en verder weg stond. Het geboomte dat nu het zicht op de gevels van de Raamgracht ontneemt, was er in 1936 nog niet. De prent kent een formaat van 25,2x17,4 cm (hxb), en is rechtsonder in potlood gesigneerd en gedateerd "'36".
Trefwoorden:
Amsterdam,
houtsnede,
Keulen van,
stadsgezicht,
zwartwit