Waar dit stadsgezicht geplaatst moet worden, durf ik niet te zeggen. Mogelijk is het in Amsterdam, want daar heeft de kunstenaar vanaf 1927 tot aan zijn dood in 1963 gewoond en gewerkt. We zien een aantal wat onderkomen achtergevels en een scheepshelling met daarop een scheepje, wellicht een rondvaartboot. Getuige de vermelding in de benedenmarge is dit een droge-naaldets, een diepdruktechniek waarbij rechtstreeks in de plaat wordt gekrast. De prent is gesigneerd en gedateerd "1931" en het is nummer 2 van 15 afgedrukte exemplaren. Het formaat is 24,7x18,7 cm (hxb).
Pagina's
Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
28 februari 2019
Cor de Wolff: "Oude huizen"
Trefwoorden:
Amsterdam,
droge naald,
ets,
stadsgezicht,
Wolff de,
zwartwit
25 februari 2019
Hilde Möhring: "De boot naar Halsskov"
Hilde Möhring volgde haar opleiding van 1960 tot 1965 aan de Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Op deze grote kleurige zeefdruk zien wij een stukje van de veerboot die in vroeger tijden de verbinding verzorgde tussen de Deense plaatsen Knudshoved op het eiland Funen (Fyn) en Halsskov op het eiland Seeland (Sjælland); op dit laatste is ook Kopenhagen gelegen. In 1998 is de oeververbinding overgenomen door de 18 km lange Grote Beltbrug (Storebæltsbroen). Grote Belt (Storebælt) is de naam van de zeestraat tussen de beide eilanden. Feitelijk is er sprake van twee bruggen die ongeveer halverwege uitkomen op het kleine eilandje Sprogø. Van de brug tussen Seeland en Sprogø is de doorvaarthoogte 65 meter, zodat het scheepvaartverkeer er ongehinderd onderdoor kan. Deze prent meet maar liefst 57x40,5 cm (hxb) en is in de benedenmarge met potlood voorzien van titel en signatuur en de vermeldingen "silk screen" (= zeefdruk), "eig. druk", "6/17" en de datering "79".
22 februari 2019
Jan van Doorn: "De straat"
Op deze grote houtsnede (35,5x27,2 cm, hxb) van Van Doorn zien wij een bont gezelschap voor een rij gebouwen, waarvan het middelste het opschrift "LIFE CLUB" draagt. Helemaal op de voorgrond is een deel van een slagboom zichtbaar, die wellicht de overgang naar de dood symboliseert. Eén keer moeten we er allemaal aan geloven, zonder onderscheid des persoons. Wat zich aan gene (of in dit geval aan deze) zijde van de slagboom bevindt, daar kunnen wij slechts naar raden... In de benedenmarge bevinden zich de signatuur, de datering "1947", de titel, de vermelding "houtsnede" en de oplage-aanduiding "11/20".
Trefwoorden:
Doorn van,
houtsnede,
mensen,
stadsgezicht,
zwartwit
20 februari 2019
Heino Brüll: "Landschappelijk"
Heino Brüll is in zijn grafiek niet van het gepriegel op de vierkante centimeter. Dat bewijst hij ook met dit geabstraheerde landschap, een krachtige compositie met vlakken en lijnen, zonder veel detaillering. Het is een forse linoleumsnede van 23,5x29,5 cm (hxb). In de benedenmarge vinden we de titel, signatuur en datering "1980", alsmede de vermelding "proefdruk", alles in potlood.
Trefwoorden:
Brüll,
landschap,
linoleumsnede,
zwartwit
11 februari 2019
Wim Zwiers: "Belle van Zuylen"
Dit kleine portretje van Belle van Zuylen maakte Zwiers in 1986, als component van een exlibris voor Jan Stomph. Zwiers reserveerde een 40-tal afdrukken van alleen het portret (ik weet niet of dat aantal ook werkelijk is afgedrukt; vermoedelijk niet). We kunnen deze afdrukken letterlijk beschouwen als "avant la lettre". Het complete exlibris, waarop het hoofd van Belle is omkaderd met het Venussymbool (of vrouwenteken), is hieronder ook weergegeven. Het formaat van beide is (uiteraard) hetzelfde, te weten 5,9x4,9 cm (hxb), en beide zijn gesigneerd met potlood. Bij het portret sec zijn daar nog enkele wetenswaardigheden aan toegevoegd: titel, oplage-aanduiding "40/1", "c2" (= kopergravure), "e.a." (= eigen afdruk) en datering, ook alle in potlood. Belle van Zuylen, die leefde van 1740 tot 1806, was een Nederlandse schrijfster, die schreef in de Franse taal. Zwiers werkte vrijwel zeker naar de pasteltekening die de Franse kunstenaar Maurice Quentin de La Tour in 1766 van haar maakte en die zich bevindt in Musée d'art et d'histoire de Genève (afbeelding onderaan).
04 februari 2019
Jan Battermann: "Graphic art from Holland"
Deze abstracte linosnede maakte Battermann in 1966, mogelijk bij gelegenheid van een tentoonstelling, als affiche of als omslag van een catalogus. Het opvallende van deze prent is de suggestie van lijnen met pen en penseel, die toch echt allemaal in linoleum gesneden zijn. Het formaat is 23,2x13 cm (hxb); rechtsonder bevindt zich de signatuur met datering, in potlood.
Trefwoorden:
abstract,
Battermann,
linoleumsnede,
zwartwit