Nummer drie uit de serie prentjes van Charles Eyck toont Sint Joris die de draak te lijf gaat. Hij neemt daarbij geen halve maatregelen... Sint Joris is een populaire heilige in de christelijke traditie. Hoewel betwijfeld wordt of hij ooit heeft bestaan, heeft hij het o.a. weten te schoppen tot beschermheilige van Engeland (waaraan hij momenteel zijn handen vol heeft). In het Engels heet hij overigens Saint George. Verder is Joris bekend als patroon van de scouting en siert hij, ook niet onbelangrijk, de Russische kopeke. Het prentje van Eyck is een handgekleurde litho van 9x5,5 cm (hxb) en dateert van 1932.
Pagina's
Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
27 maart 2019
W.J. Rozendaal: "Cogito, ergo sum"
In de eerder genoemde kalender van VAEVO en NEK voor het jaar 1934 figureerde ook deze houtgravure, en wel bij de maanden juli en augustus. Het onderschrift bij de prent luidde: "COGITO, ERGO SUM. (Je pense, donc je suis). Descartes 1596-1650". De afmetingen zijn 13,5x9,5 cm (hxb).
Trefwoorden:
houtgravure,
mensen,
Rozendaal,
zwartwit
24 maart 2019
Herman Heuff: "De Haagse Schouw"
Op deze ets (14,5x19 cm, hxb) van Herman Heuff zien we de brug bij de (of ook het) Haagse Schouw. Deze plek bevindt zich op het kruispunt van de Rijndijk en de Haagse Schouwweg, tussen Leiden en Voorschoten. Het Haagse Schouw was van oudsher een veer- of tolhuis, later een herberg. Tegenwoordig maakt het pand, dat in 1908 herbouwd werd, deel uit van het Van der Valk Hotel Leiden. Op de gevel staat nog te lezen "Het Haagsche Schouw" (foto onder). De prent van Heuff is in de druk gedateerd "1916". Ter vergelijking daaronder een kopergravure van Wilhelmus van Groenewoud (1803-1842) van dezelfde locatie, maar dan vanaf de andere kant van de brug.
W. van Groenewoud, kopergravure (bron: www.vangroenewoud.nl) |
Fotograaf onbekend (bron: booking.com) |
18 maart 2019
Lou Strik: Man met vogels
Deze ongesigneerde en ongedateerde houtgravure van Strik toont een man met hoed, gezeten aan een tafeltje, achter hem twee vogels. De "officiële" titel van dit werk is mij niet bekend, die zal wat bloemrijker zijn dan wat ik ervan gemaakt heb... Het meest opvallend aan de man zijn zijn grote handen, waarvan hij er één voor zijn rechteroog houdt. De prent kent een formaat van 19,8x10,5 cm (hxb).
Trefwoorden:
dieren,
houtgravure,
mensen,
Strik,
zwartwit
15 maart 2019
Bob Lokhorst: "Chemin des Douaniers"
Chemin des Douaniers is een wandelpad in de gemeente Étretat in het Franse departement Seine-Maritime in de regio Normandië. Het pad voert langs de klippen van de Atlantische kust. De precieze locatie van het afgebeelde landschap heb ik niet kunnen ontdekken. Het prentje is een ets van 13,2x11,7 cm (hxb). In de benedenmarge vinden we van links naar rechts de titel, de vermelding "ets" en de signatuur, alles met balpen geschreven. Datering en oplage zijn mij onbekend.
10 maart 2019
Jan van Keulen: "Hoekje aan het Rokin"
Dit is de derde houtsnede die Jan van Keulen bijdroeg aan de map "Stadsgezichten van Amsterdam", die hij samen met Georg Ruijter in 1936 het licht deed zien. Midden in beeld figureert de achtergevel van boekhandel J. Emmering, waarvan de ingang gelegen was aan de Langebrugsteeg 2. De eronder geplaatste foto uit 1930 toont vrijwel hetzelfde deel van het Rokin; opvallend verschil met de houtsnede is dat het opschrift op de pui luidt: "UNIVERSITEITSBOEKHANDEL", terwijl bij Van Keulen slechts sprake is van "BOEKHANDEL". Hier liggen naar ik aanneem praktische overwegingen aan ten grondslag, want het is niet zo waarschijnlijk dat het opschrift in 1936 anders was dan 6 jaar eerder. De prent meet 25x17,6 cm (hxb); rechtsonder vinden we de signatuur en datering "'36" in potlood.
Fotograaf onbekend (bron: beeldbank.amsterdam.nl) |
Trefwoorden:
Amsterdam,
houtsnede,
Keulen van,
stadsgezicht,
zwartwit