Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20

30 juni 2019

Jean-Paul Franssens: Liggend naakt

Jean-Paul Franssens was een dubbeltalent: hij verdiende zijn sporen als schrijver en als beeldend kunstenaar. Hij bewoog zich voornamelijk in de Amsterdamse kunstwereld, waar hij te boek stond als bon vivant. Daarvan getuigt ook deze litho, die hij maakte in 1993 in een oplage van 40 stuks, waarvan het getoonde exemplaar nummer 11 is. De maten van deze prent zijn 25x28 cm (hxb).

27 juni 2019

Cees Landsaat: "Onder de ginkgoboom"

Een zwierige, zomerse ets-aquatint van de hand van de Amsterdamse schilder/graficus Cees Landsaat. De ginkgoboom is ook bekend onder andere namen: Japanse notenboom, tempelboom en eendenpootboom (deze laatste naam n.a.v. de vorm van het blad). In Japan wordt de boom als een god vereerd. De Japanse notenboom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid, en een lang leven (bron: Wikipedia). Het is dus best een goed idee om onder die boom te gaan dansen... De prent meet 20x15 cm (hxb) en is in de benedenmarge gedateerd "2000". Verder vinden we daar, naast titel en signatuur, de oplage-aanduiding "49/85".

20 juni 2019

Hub Levigne: "Russisch sprookje"

Welk Russisch sprookje Levigne hier in beeld brengt, is mij niet bekend. We zien een man leunend op een stok met een schaars gekleed meisje op zijn rug. Levigne heeft hier (zoals wel vaker) wat moeite met de anatomie, met name in het  geval van het meisje. De prent is een ets (of droge naald) van 31x18 cm (hxb) en is rechtsonder gesigneerd in potlood. Datering en oplage-aanduiding ontbreken.

15 juni 2019

Heino Brüll: "René"

Een expressieve "dubbele" litho, met René (of Renée?) naakt en gekleed. Als ik goed ben ingelicht is deze "litho" niet zoals gebruikelijk met een steen, maar met metaal vervaardigd;  De term litho is hier dan ook eigenlijk niet van toepassing, want litho betekent 'steen', maar omdat het procedé voor het overige min of meer gelijk is, houd ik het maar op litho. Het formaat is 49x57,5 cm (hxb); in de benedenmarge van links naar rechts de aanduidingen "4/5", "proefdruk", "litho", "René", "e/d" (=eigen druk), de signatuur en de datering "'83", allemaal in potlood.

09 juni 2019

Wim Zwiers: "Z"

Op deze ongedateerde linosnede van Wim Zwiers zien we twee stoeiende mannen, van wie de één doende is de ander van de letter Z af te duwen. Hij weet dit te bereiken door hem een Z te geven. Ik weet niet of Zwiers geprobeerd heeft alle letters van het alfabet op een dergelijke manier in beeld te brengen, of dat het bij de Z gebleven is... Hoe het ook zij, het prentje meet 12,5x10,5 cm (hxb) en is rechtsonder met potlood gesigneerd.

03 juni 2019

Ru van Rossem: "Ster"

Deze linoleumsnede in 4 kleuren maakte Ru van Rossem in 1972 bij het gedicht Ster van Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936). Dit gedicht maakte deel uit van de bundel Serenade, die in 1930 het licht zag. De hier getoonde uitgave van het afzonderlijke gedicht verscheen als nummer 4 in de 2e reeks van Pen en Burijn, een serie rijmprenten uitgegeven door Frits Haans (1920-1981), die behalve leraar Nederlands en schrijver/dichter ook een verwoed verzamelaar van exlibrissen en andere vormen van grafische kunst was. Het formaat van de lino is 30x24 cm (hxb).