Dutch graphic art of the 20th century
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20

30 december 2019

Hildo Krop: "Gelukkig 1965"

Eind 1964 stuurde Hildo Krop, mede namens zijn vrouw Mien, deze nieuwjaarswens naar zijn relaties. Omdat het in 2020 50 jaar geleden is dat Krop overleed, is 2020 tijdens PAN Amsterdam uitgeroepen tot Hildo Krop-jaar. De kunstenaar was vooral bekend als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, maar was ook op andere terreinen in de beeldende kunst actief. In de zomer zijn er tentoonstellingen, gewijd aan zijn werk, in ARCAM Architectuurcentrum en het Stedelijk Museum, beide in Amsterdam. Ook in het Hildo Krop-museum in Steenwijk, de geboorteplaats van Hildo Krop, is het hele jaar een expositie met zijn werk te zien. De nieuwjaarswens voor 1965 is voorzien van een linosnede (of houtsnede?) met centraal in beeld een beeldhouwer; verder leverde Krop er een tekst bij van de Franse dichter/essayist André Liberati (geboren in 1927 in Beiroet). De afmetingen van de linosnede zijn 14,7x17,3 cm (hxb). Grafiek-nl wenst eenieder gelukkig 2020 en een voorspoedig Hildo Krop-jaar...





24 december 2019

Nico Bulder: Aanbidding der herders

Een kersttafereel in traditionele stijl was aan deze Groningse graficus wel toevertrouwd. Nico Bulder was van huis uit scheepsbouwkundig tekenaar, maar werd vooral bekend als graficus/illustrator. Hij volgde de teken- en schilderopleiding aan de Academie Minerva in Groningen; daar gaf hij later ook les, o.a. in etsen en lithograferen. Hij ontwierp vele exlibrissen en gelegenheidsgrafiek. De hier getoonde houtgravure meet 13,8x9,4 cm (hxb) en is rechtsonder met potlood gesigneerd en heel precies gedateerd "15/12-34". 

21 december 2019

Jan Battermann: "Zelfportret met vrouw"

Battermann heeft voor dit zelfportret qua formaat flink uitgepakt: 41x34,5 cm (hxb). De titel van de prent is weliswaar voor tweeërlei uitleg vatbaar, maar ik vermoed dat de afgebeelde vrouw Battermann's echtgenote Willy is. Zekerheid daarover heb ik niet, want ik heb haar nooit ontmoet of gezien. Behalve de titel is door de kunstenaar in de benedenmarge aangegeven dat het een houtsnede is en ook een handdruk, bovendien dat dit exemplaar nummer 11 is van de oplage van 12. Verder bevinden zich onderaan de signatuur en datering "1967". Alle bijschriften zijn in potlood uitgevoerd.

17 december 2019

Heino Brüll: "Studie v.e. gekwelde"

De titel had er niet eens bij gehoeven om te constateren dat we hier met de afbeelding van een getormenteerde te maken hebben. Dit is een vroege lino van Brüll, van gedurende of kort na zijn academietijd. Artistieke invloed van Aad de Haas en/of Gène Eggen acht ik zeer wel mogelijk. De maten van dit prentje zijn 15,5x9,5 cm (hxb); in de benedenmarge bevinden zich, behalve de titel en de signatuur, de oplage-aanduiding "1/3" en de datering "'69".

15 december 2019

Wim Zwiers: "Taurus"

Wim Zwiers, een der laatste grote Nederlandse kopergraveurs, is op 14 november 2019 op 97-jarige leeftijd overleden. Hij laat een prachtig grafisch oeuvre na van vrije grafiek, exlibrissen en gelegenheidsprenten, waarin de kopergravure als techniek een prominente plaats inneemt. Zo maakte hij in 1985, onder de titel The Zodiac, een serie van twaalf kleine gravures, waarin hij de tekens van de dierenriem verbeeldde. Wim, geboren op 17 mei 1922, was zelf stier. Zijn interpretatie van dit sterrenbeeld, met wellicht een autobiografische inslag, ziet u hieronder. Het formaat van het prentje is 6x6 cm. In de benedenmarge staat te lezen: "Taurus 2e staat 13/3 e.a. Wim Zwiers '85", alles in potlood. Dit is waarschijnlijk een onvoltooid exemplaar (ook de aanduiding '2e staat' wijst daarop), want de signatuur met opusnummer, die hij gewoonlijk in de plaat aanbracht, ontbreekt hier nog.

13 december 2019

Lies van Vlijmen: "Exl L.v.V."

Deze ets/aquatint van Lies van Vlijmen is eigenlijk bedoeld als exlibris voor haarzelf, maar vanwege het formaat (16x11,4 cm, hxb) en de vrijwel onzichtbare belettering zou men deze met enige goede wil ook wel onder de vrije grafiek kunnen rangschikken. De voorstelling verwijst waarschijnlijk naar het persoonlijk leven van de kunstenaar, maar zekerheid daarover heb ik niet. Het jaar van ontstaan is 1989. Het hier getoonde exemplaar, dat rechtsonder gesigneerd is met potlood, is vrijwel geheel in grijstinten afgedrukt, maar er zijn ook exemplaren waarbij enige kleur is toegepast.