Dirk Nijland, in 1881 geboren in Dordrecht, was in zijn tijd een zeer gewaardeerd kunstenaar en hij was bevriend met beroemde kunstenaars, zoals de dichter Martinus Nijhoff en Charley Toorop, en ook met het echtpaar Kröller-Müller, dat werk van hem aankocht. De hier getoonde prent is een niet gedateerde hout- of linosnede van 15x25,5 cm (hxb). Het landschap van Zuid-Holland en Zeeland was één van zijn geliefde onderwerpen. Dit landschapje zal ook wel in deze regio geplaatst kunnen worden. Rechts in de benedenmarge bevindt zich de signatuur in potlood.
Pagina's
Niederländische grafische Kunst des 20. Jahrhunderts
Art graphique néerlandais du 20ème siècle
Arte gráfico holandés del siglo 20
18 december 2020
Dirk Nijland: "Landweg"
14 december 2020
Dick van Luijn: Bergdorp
Van Van Luijn plaatste ik eerder al een aantal prenten, allemaal van bescheiden formaat. Deze is een stuk groter: 29x37,5 cm (hxb). Afgebeeld is een niet nader gespecificeerd dorp in een berglandschap. Ik weet niet of het een werkelijk bestaande plaats is, of dat dit tafereel geheel aan de fantasie van de kunstenaar is ontsproten. De kerktoren zou wellicht in een bepaalde richting kunnen wijzen. Hoe het ook zij, ik vind het wel een geloofwaardig panorama. In de benedenmarge zijn enkele aanduidingen in potlood te vinden: links het volgnummer in de oplage "6/25", de vermelding "druk etser" en geheel rechts de signatuur. De toegepaste techniek is suikerets; datering ontbreekt.
29 november 2020
Ernst Johne: "Radio Modern"
Deze ets-aquatint is van de hand van de in Rotterdam geboren kunstenaar Ernst Johne. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam was hij werkzaam in Rotterdam en Ridderkerk. Afgebeeld is een zo te zien gesloten vestiging van de legendarische electronicazaak Radio Modern, die in Rotterdam diverse filialen had. Het adres van dit pand heb ik niet kunnen achterhalen. Wel is duidelijk dat het op een hoek lag, en waarschijnlijk is het er niet meer. De prent kent een formaat van 18x17 cm (hxb); rechtsonder vinden we signatuur en datering "77", beide in potlood.
21 november 2020
Arend Hendriks: "St-Lievens-Monstertoren te Zierikzee"
Deze ets van Arend Hendriks biedt een aanblik van de beroemdste toren van Zierikzee, de Sint-Lievens-Monstertoren, de vrijstaande kerktoren van de voormalige Sint-Lievenskerk. In de volksmond heet deze toren, om begrijpelijke redenen, ook wel de Dikke Toren. Zijn hoogte van 62 meter mag er overigens ook zijn. De bouw werd gestart halverwege de 15e eeuw en in de loop der jaren is er nog naarstig aan voortgebouwd en gerestaureerd. De ets, die 42x31 cm (hxb) meet, is in de plaat gedateerd "1927". In de benedenmarge bevinden zich de titel en signatuur, beide in potlood.
30 oktober 2020
Jacob Veldheer: Volendam
Deze ets van Veldheer toont een karakteristiek deel van Volendam, zoals het er in het begin van de 20e eeuw uitzag. Ik weet van deze prent de datering niet, maar ik plaats deze grof weg tussen 1890 en 1920. Van dit tafereel heeft Veldheer ook een vrijwel identieke houtsnedeprent vervaardigd. Het formaat van het hier getoonde exemplaar is 21,2x14,4 cm (hxb). In de benedenmarge rechts bevindt zich de signatuur in potlood.
19 oktober 2020
Jan Poortenaar: Sawa
Jan Poortenaar was een veelzijdig kunstenaar: behalve graficus was hij grafisch ontwerper, tekenaar, schilder en auteur. Zelfs muzikaal was hij onderlegd, want op een reis door Nederlands-Indië begeleidde hij zijn echtgenote, Geertruida van Vladeracken (zangeres/componist), op de piano. Genoemde reis voltrok zich in de jaren 1922-1924. Het ligt voor de hand dat de hier getoonde ets in die periode zijn oorsprong vindt. Het prentje meet 8,5x13,7 cm (hxb) en is rechtsonder gesigneerd in potlood.
28 september 2020
Maaike Feih: Drie kinderen achter prikkeldraad
Deze kleurenlitho van Maaike Feih-Lub dateert van 1993/94, getuige de datering in de benedenmarge. De tragiek van kinderen op de vlucht voor geweld en vervolging was ook toen actueel en het lijkt in de loop der jaren alleen maar erger te zijn geworden. Laten we hopen dat er ook eens een verandering ten goede zal komen... Behalve grafiek heeft Feih ook beeldhouwwerken gemaakt. De hier getoonde prent meet 51x43 cm (hxb); behalve de datering en de signatuur is in de benedenmarge de vermelding "proef I e.d." te vinden, waarbij "e.d." staat voor eigen druk.
27 augustus 2020
Johanna Haverkamp-Machwirth: Meisjesportret
17 augustus 2020
Toon Wegner: "Tropicana, Havana 1979"
Vanwege de uitzonderlijke temperaturen de laatste tijd is deze prent, in ieder geval wat de titel betreft, wel toepasselijk. Ook deze prent van Wegner is er een die bestemd was voor een kalender, vermoedelijk voor het jaar 1981, gezien de datering: "1980". Tropicana of Tropicana Club is een beroemde nachtclub in de Cubaanse hoofdstad Havana, die in 1939 werd geopend. Het formaat van deze linosnede in 3 kleuren is 55x42 cm (hxb); in de benedenmarge vinden we vlnr de oplage-aanduiding "22/150", "lino snede", de titel, signatuur en datering, alles in potlood.